Ikuisuusprojekti, inspiraatio, Kaaren kertomus

Tarinoita taustalta

Kaaren kertomuksen kirjoittaminen ei suinkaan ollut pelkkä päräytys (!) vaan syystäkin Ikuisuusprojektiksi siunailtu savotta, jonka aikana ehdin käyttää aikaa kaikenlaisiin toissijaisiin yksityiskohtiin. Tässäpä artikkelissa esittelen muutamia faktoja, joiden taustoitus ei välttämättä välity lukijalle asti mutta jotka kirjoittajalle ovat välttämättömiä ja vain niin kovin kiehtovia.

Ohessa sopii arvailla ja arvailunsa vastaukset tarkistaa aivan postauksen lopusta, jotta kenenkään lukukokemus ei suotta tärväydy. Siispä sisältövaroitus niille, jotka eivät Kaaren kertomusta ole vielä lukeneet!

Kuvat Pixabaysta ja Wikimedia Commonsista.


#1 Kaikki alkoi viikingeistä: Aale Tynnin suomentamista Eddan sankarirunoista ja Tieteen kuvalehden vuonna 1994 ilmestyneestä Viikingit-liitteestä. Viikinkien matkassa pääsin Rusien maille ja matkasin aina Miklagardiin asti, mistä mukana tulivat tuohukset, ikonit, slaavilainen mytologia puettuna muka-ortodoksiseen mystiikkaan ja tiettyyn, symboliseen väriin. Mikä väri on kyseessä?

Purppura

#2 Kaaren kertomuksessa puhutaan itämerensuomalaisia, skandinaavisia sekä itäslaavilaisia kieliä — joskin ne vain tunnetaan vähän eri nimillä. Kuvittelen myös, että niillä on toissijaisen maailman myötä vähän vinoutuneempi etymologia ja fantasian suomia vapauksia siinä seassa. Muitakin kieliryhmiäkin toki on, mutta ne ovat tuonnempien tarinoiden tavaraa. Romaanisia kieliä maailmastani ei löydy, vaikka joihinkin latinan lainoihin olen tykästynyt liiaksi ottaakseni ne pois. Arvaatko esimerkin latinasta?

Pakana

#3 Lähes kaikkien henkilöiden nimet muuttuivat alkuaikoina moneen kertaan: milloin syynä on ollut riitasointu, milloin etymologinen virhe, milloin kulttuurillinen epäloogisuus. Lopulta palaset loksahtivat kohdalleen. Vain kaksi hahmoista on säilyttänyt nimensä, jotka heille kaksikymmentä vuotta sitten annoin. Arvaatko, ketkä he ovat?

Punainen

#4 Erään hahmon syntyyn vaikutti kiinnostukseni Romanovien historiaan ja sen traagiseen loppuun. Tiedätkö, kuka on kyseessä?

Romanov

#5 Pisin ja intohimoisin faniuteni on kohdistunut aina ja iänkaikkisesti Tähtien sotaan. Erään merkittävän hahmon temaattinen esikuva löytyykin tuon kaukaisen galaksin ikonisesta pahiksesta. Osaatko arvata, kuka on minun maailmani Darth Vader?

Star Wars

Vieritä alas vastauksiin


#1 Purppura. Bysantin aikainen käsite paremman porukan (eli keisarillisen perheen) purppurasyntyisyydestä on kiehtova ajatus ja juuri sopivasti mystinen, jotta sen voi omaksua omaan fantasiaan ja konkretisoida todelliseksi purppuraksi.


#2 Pakana. Olisin halunnut käyttää alun perin juurena ruotsin germaanista ’hedning’ sanaa (eng. heathen), mutta koska suomeen ja karjalaan ’pakana’ on tullut venäjän kautta eikä sille ole olemassa yhtä ytimekästä synonyymia, luovutin ja annoin latinalle periksi.


#3 Pyreija ja Dastos. Edellinen sai nimensä hiustensa värin mukaan ja nimellä onkin symbolista merkitystä. Jälkimmäisen nimen keksi siskoni, ja sekin siirtyi tarinaan sellaisena syntytarinoineen päivineen.


#4 Ásevaine. Hän oli mielessäni aina jonkinlainen sekoitus suuriruhtinattaria Olgaa, Tatjanaa, Mariaa ja Anastasiaa — sekä tietysti niin ikään hemofiliaa sairastanutta perintöruhtinas Alekseita.


#5 Siten kuin Darth Vader on sithin musta lordi, Herja on Vandringenin Valkea soturi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s